Diese merkwürdig aussehenden Dinger sind schwer zu
finden, in Europa genauso wie in Thailand. Vor ein paar Wochen haben
thailändische Freunde sie auf dem Markt gekauft und abends mitgebracht, um sie
mir zu zeigen.
Es war sehr schwer, herauszubekommen, was genau „das“
ist, und genauso schwer, „das“ auf dem Markt zu finden. Als ich „das“ endlich
auf dem Markt sah, war ein Wolkenbruch im Anzug, ich musste schnell nach Hause
und hatte keine Zeit, noch ein Foto zu machen. Immerhin konnte ich später noch
dieses Bild hier machen.
Also, was ist „das“?
„Das“ heisst Wassernuss, Water Caltrop, Water Chestnut
und in Thai Grajab, กระจับ.
Als ich den deutschen und englischen Namen herausbekommen
hatte, fand ich Näheres in Wikipedia
Hier gibt es auch ein Video, leider nur in Thai,
aber trotzdem recht informativ.
Meine Freunde sagen, dass die Nüsse gekocht und dann
geschält werden, bevor man sie isst. Anscheinend haben sie eine kurze Saison,
und sie wachsen wohl vorwiegend im Norden Thailands. Wenn Ihr das Glück habt,
sie auf einem thailändischen Markt zu finden, probiert doch mal und berichtet!
These strange
looking things are hard to find, either in Thailand or Europe. A few weeks ago,
my Thai friends bought one at the market and brought it to the local bar to
show me.
It was difficult
to find out exactly what it was, and similarly hard to find in the market.
Eventually I saw one, but rain was threatening, so I had to rush home without
taking a picture. Nonetheless, I managed to get this photo later.
So, what is it?
It’s called Grajab,
Wassernuss, Water Caltrop, Water Chestnut, or in Thai, กระจับ.
I had to find
the German and English name for it, and then search Wikipedia.
Here’s a video, unfortunately only in Thai, but informative nonetheless:
My Thai friends
tell me that the nuts are cooked and then eaten after being peeled. Their
season seems to be very short, and they are grown in the North of Thailand. If
you're lucky to find some at a local market, try them and tell me what you
think.
It is one of my favourite food. We call in Myanmar "buffalo Head" .
ReplyDeleteThanks
Shinlay, great to hear from you. Yes, Buffalo Head, that's one of the Thai names, too.
DeleteAre there different ways to eat them? What do you know about them? Please let me know! :-)
In myanmar ( rainy season) we can buy them(already cooked) in the market. We also eat the same that you mention above.
ReplyDelete"he nuts are cooked and then eaten after being peeled"
I got them also in India.